Monday, June 01, 2009

Menjadi Pemandu Pelancong

Salam...
hohoho

pada 30hb may aritu adalah hari terakhir pd sume bdk2 foundation di melaka
time tu jgk la aku gelabah nk cari rumah sewa.....last2 jumpe....rumah nya lawa...luas...
puas hati r...perabot pun disediakan...malangnya wkt ptg td aku d informkan owner rumah tu tak jadi kasi sewa lak rumah tu...adui...aku dah buntu dah skang ni...mane la aku nk duduk bila masuk MMU nnt...dah la pihak hostel maklumkan last2 minit....siot tul...takpe la, aku pikirkan mcm mane nk wat nnt.....btw, balik kepada citer td....kul 11.30 pg ari sabtu tu aku, fain, acap, sifi, abg aizam & abg hamdan dgn menaiki 'dinosaur merah' ust ahmad tu pergi ke umah kak ina STAD..sempena doa selamat sbb kesihatan ABg Bad yg semakin pulih drpd kanser dia...alhamdulilah....haaaaaaaa...dpt peluang makan free ape lg...kebas r....duk sana bergelak ketawa sambil mengenyangkan perut...buah abis kami kebas...mmg silap r ajak kami...hihihi...ajaknya nk tunggu rombongan bdk2 mmu yg ke-2..tp nmpk gaya sume x smpi lagi...so kami chow dulu r....

lepas abis makan2,kami antar acap ke MC....dia nk balik ke Bangi...sedih gak...lepas ni bleh jumpe lg ke tak dia....dia la kwn yg paling kering yg aku penah jmpe..mmg kering giler....selamba je dia ni...Dah antar dia kami packing2 di asrama...kali ni keluarga Sifi dtg lak....family dia sgt peramah...berpisah la pulak ngn dia...sedih2..:(..last mlm tu..aku berpisah la pulak ngn Faain & Exo...yg ni sedih gak la walaupun si exo ni aku jmpe lg sem depan..hahahaha....
aku balik jgk tp aku still stay kat melaka....aku ngn family aku menginap di salah satu tmpt penginapan di Melaka ni, alang2 cuti sekolah kan so family aku amek chance nk bercuti r di melaka ni....esoknya...berbekalkan pengalaman aku yg dah berjalan-jalan di sekitar bandar Melaka....aku jd la pemandu pelancong tuk family aku (tak bergaji)...aku drive la ke bandar Hilir memandangkan ayah aku tak tau jalan ke sana,adik2 aku ni teringin sgt nk tgk A Famosa tu...sbb diorg tak penah gi lagi...So aku bwk la diorg ke sana.....sampai2 sana....terus diorg tanyer "mane A famosanya bang?"...aku jawab "tunggu la sekejap,nnt nmpk r"....diorg tyer lak"lama ke nak kena jalan?"...aku jawab lak"tak lama nyer"...adui bertalu-talu diorg ni tyer aku.....penat menjawab...mula2 aku bwk diorg ni ke gereja st.john kat puncak tu...mula la diorg mengeluh "penat r" sbb kena naik tangga..aku jawab "hah,nak berjalan sgt...jalan je la"..hahahah...
sampai2 sana bergambar la ckit2....kat situ jgk aku di tanya mcm2 soklan drpd adik2 aku ni "batu ape ni bang?","utk ape dia letak ni bang?","eh,eh batu tu retak r","kat situ tempat ape bang?"aku ada jwb "kubur" diaorg tyer balik "knp kubur kat sini?"..haiii aku tak daya dah nk menjawab soklan2 yg di aju ngn adik2 aku kiri kanan aku ni....mcm la aku tau sume...pastu kami turun tangga nmpk la A famosa....kat situ dia tyer aku lak.."pendeknya A famosa ni"...aku jwb je la "Ha'ah"..pastu dia nmpk meriam kat situ...haa...nmpk teruja diaorg...ape lg...aku srh bergmbr r....nmpk lak replika kereta kebal kat situ...bergmbr lg....biasa r pengalaman pertama diorg...bg aku ngn adik kedua aku,benda tu dah biasa......pastu mak ngn adik2 aku ni naik beca mengelilingi bandar melaka bersejarah ni....kasi diaorg puas....tgk Taming Sari,Kapal...dan mcm2 lg.....

Bila dah abis melancong...tiba masa tuk pulang ke Temerloh....rupa2nya aku jgk nk kena drive balik ke Temerloh...haiiihh...baru plan nk tido....hhihihihihi....takpe la...tak kisah pun....




tgk la pemandangan dari atas...


tgk ...diorg duk asyik je tgk benda ape yg ada kat bwh tu...


Bergambar di gereja St.john..

"Buat muka garang semua"..hahha


yaaa...bergambar ngn kubu A Famosa



nmpk keta kebal...nk jgk bergambar....hehehe..tp tak leh naik



bergmbr ngn kereta yg bernama Hang Jebat


hhaaa..kali ni kereta nama Hang Tuah lak...

setelah 4 jam perjalanan...akhirnya smpi jgk ke Temerloh....agak letih badan ni....dah ada kat umah ni dpt la rehat sepuas-puasnya....tp jgn lupa aizuddin ada tugas menanti ko bila buka Sem depan....hmmmm ape pun Till Then..SEE YAA...

2 celoteh:

| eXo | said...

bwk adik2 jln bang?
shayer nak ikot jgak...

Aizuddin said...

nak itot ye,...
meh r...duit minyak ko tanggung...
aku tukang tunjuk jalan je...yg lain sume ko tanggung...bleh?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...