Friday, June 05, 2009

Balik oOo Balik Kampung

Salam...

haaa.....sekarang aku ada kat Kampung aku...Kota Bharu,Kelantan...
hohoho..dah lama tak balik kg...selalunya family aku je yg balik..aku tak balik....
ni pun balik sebab ada hal penting nak kena settlekan....kalau tak aku cadang nak balik ke MMU awal sebab byk tugasan tak selesaikan...kalau duk umah sume ni mmg tak jalan r...
sori r bg pihak-pihak berkenaan sbb tugas aku tak dapat nak siapkan dengan pantas....
bila sampai kampung ni lagi2 time cuti mmg ramai r 'penduduk2' kat dlm umah ni....nak kena layan sepupu sepapat yg average umur 2-3 tahun ni...sume kecik2...dah la kecik2 dah tu buas r lak tu...ke sana ke sini ke sinun....letih nk melayan....mmg bising r umahnya dah la umah kayu...bunyi gedegang..!!gedegung..!! gedegeng..!! melompat je keje bebdk ni...boleh lak letak tongkat atuk aku kat tgh2 ruang tamu pastu main lari2 keliling tongkat tu...tawaf la tu..dalam hati aku " owwhh praktik tawaf ni...kecik2 lagi.."tak tahannyer main lari-lari smbil melompat-lompat...tawaf ape ke tu...hahah...duk bergayut kat tali mcm buaian...mcm2 ...

tu belum sume cucu2 balik lagi tu....kalu sume balik, aku tak tau r cam ne umah tu...runtuh rasanya...cuba la bygkan kalu dah ada cucu byk nnt...~~~~"eii, cu wat ape tu? ya allah! main pasir..ko wat ape tu? Istana Takeshi..?!...naik!! cepat..!" " ya allah, cucu aku ke-5 ni main panjat2 tangga lak, jatuh kang...turun2..!" "haaa...cucu yg ni wat ape lak?...ya allah cucu ni main kejar2 ngn ayam lak..tercirit ayam tu..naik2..!" "hei, abgnyer gi amek adik ko tu...ya rabbi abgnyer lak kena kejar ngn angsa,yg ko gi baling batu kat reban dia apasal..naik cepat..!" "ya allah yg seorg ni pampes lucut dah ni...tu la atuk suruh guna drypess mak ko guna pampess cap X, kan tak tahan lama.." "Kakak kamu mane?...kakak oi!! tukar pampes adik kamu ni...laaa...mane kakak nyer?? ya allah main masak-masak lak kat bwh tu...naik, tukar pampes adik kamu ni !" "mane cucu ke-8 aku ni??...haaa ! kat tepi jalan dah nuh...cepat sape2 amek dia nuh...keta laju2 tu,kalu Atuk bleh terbang dah lama atuk terbang amek cucu tu...ya allah, fenin2"" yang sulongnyer mane?..hah?! gi main sungai...mane lak dia jmpe sungai ni..."(*suara tua ckit)~~~hahahah sekadar imiginasi aku je ditmbh pengalaman ckit2....

hari ni aku ngn family ke Pasar Tani atau kalau malamnye di panggil Wakaf Che Yeh....dah berubah dah dari dulu...yg seronoknya bila datang ke pasar tani tiap2 kali balik kampung, mesti ada something yg bermusim yg terjual kat situ...cth mcm time lagu Pencinta Wanita tu popular...kat pasar ni lak popular ngn CD lagu pencinta wanita yg telah diolah ke bahasa kelate...fuhhh dengar kat mane2 tempat pun...pastu time lagu Dealova popular, kat pasar tu pun popular ngn lagu dealova yg diubah sepenuhnya...time musim Akademi Fantasia meletup,kat pasar ni hot dgn jual CD Dikir fantasia...kekdg ada gak barang2 lain yg hangat dijaja kat gerai2 lain...mcm skang ni yg popular, something mcm bentuk bunga yg bergerak-gerak...1 RM 10....jumpe kat mane2 pun kat pasar tu...haiii...mcm2...

ni la barang yg dimaksudkan....mcm2 jenis bunga ada...org biasanya letak kat keta..

ni satu lagi tempat yg jual benda2 ni..kat sini ada jual burung yg bila dia terima getaran mcm tepukan tangan...burung tu akan berkicauan...bijak la org yg buat produk ni..dpt smbutan jgk..

ni satu lagi tempat...sambutan yg sgt mengalakan..untung penjualnya...

ni la keadaan pasar tani di pagi jumaat(kalu dikelantan kira cuti) yg indah ni...

haaa..tgk warna warni kuih....ni bukan bulan ramadhan lg ni...kalu bulan poser...adui...pinau mata aku nk pilih mane satu...last2 tak beli sume senang...

hihih...setakat nk berkongsi je..till then SEE YAA..!!(^_^)

6 celoteh:

askREE said...

best giler kelantan....haha
pnah pegi skali...bulan 4..
pegi ngn member...3 hari jek..klu stay lbeh lme mesti ag syok en..

Aizuddin said...

yup...
kelate mmg best...
kalu aku balik ke kg ni konpem gi pasar wakaf che yeh ni..
hahah
murah & mcm2 ada

| eXo | said...

weh...
ak nak mlwt klntan neh...
mggu dpn...
ko ade ktne nnti?

Aizuddin said...

aku xde dah minggu depan...balik mmu melaka r...
asal tetbe ko nk gi kelantan lak?

Faiz Faiza said...

Din, kb kat ne? akak br je lps blk kg. gaung pendek..tu kg ibu akak. sempat la rembat so bungo gerok2 tu..come jah senyum2 bgedik2 dlm keto =))

Aizuddin said...

sy kampung sireh or paloh...sempadan antara dua kg ni...dpt rembat kan bunga tu...
tu kalu hok minie mouse lg comel..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...