Friday, May 18, 2012

Titik Hijrah Enterprise

Salam...

hurm...berpeluang nak update...
Hari ni dah cukup seminggu aku keje full time ngn pak cik Ismail...
hurm...sebelum ni part time je...sebab dah abis exam, aku ada masa yg cukup tuk spend masa kat situ..

Ape Titik Hijrah Enterprise ni??
Haaa...Titik Hijrah Enterprise ni kedai yang menyediakan servis photostat,printing,binding dan hardcover untuk thesis atau projek..
Dikelola oleh En.Ismail Bin Hj.Hanapi, atau selalu kami panggil Pakcik Mail je...
Asalnya kedai pakcik di dalam MMU, tapi kali ini mengorak langkah tuk buat di luar MMU...
So, aku tolong2 la awal2nya...bab2 komputer,network sikit2...tu je...mana yg aku tau la..
Lama-lama berkecimpung pula dengan cara pembuatan hardcover...
tak senang nak buat hardcover ni sebenarnya, kena teliti...
alhamdulilah, dapat kepercayaan drpd pakcik tuk belajar sesuatu yang baru...
Sejak 2 3 bulan ni,dapat banyak tempahan buat hardcover...
average boleh kata lebih 50 unit r...memang letih nak buat...

sini aku ceritakan sikit proses dia...tak semua la..

Haaa...kami akan siapkan dulu isi2 hardcover tu...gam,jahit or etc..part ni mmg gam lekat kat tangan xleh lari la...tuk buat keje la terbaik la katakan...Insya Allah..
Ni kulit hardcover...kena gunting dulu...pastu gam ngn kadboard..keje ni kena teliti gak...aku xberapa pakar bab2 ni..tp pak cik n mak cik pakar part ni...teliti giler cara dia buat...bersih je..

Ni kena cari blok huruf2 untuk tulisan di hardcover...so leh bayang kalu dpt byk tempahan...duk belajar mengeja mcm bdk tadika je balik...kena pastikan semua betul ejaan nyer..
Haaa...ni la part aku selalu buat..part cop mengecop huruf ni...nak cop ni besi tulen ni kena panas..baru bleh cop...berat pun lebih 2kg kot..bygkan la kalu berpuluh-puluh kali angkat letak,angkat letak...mmg tough tgn aku...panas melecur tu xleh lari r...bengkak tgn pun ada...tu semua semata-mata nak dpt kualiti yg terbaik tuk customer...heee...betul,xtipu,,nmpk lawa bila buat ngn teliti...
Setiap kali org lain,kena tukar la font2 dlm tu 1-1...kalu alamat pjg..haiiih...leceh nk susun...
COP !!
Taaaaddddaaa !!!! jadi dah...ni Kolej Komuniti punya..
Ni Result bila siap dah di gam...
 Itu la sedikit sebanyak proses cop...ni just proses cop...byk lagi proses2 lain..
aku punya part more to this part la...
aku ngn pak cik selalu silih berganti buat menda ni...
mmg seronok buat menda ni...duk asyik je buat...tak sedar kekdg tu
berjam-jam buat menda ni saje...kekdg tu mula 1 ptg smpi 1 pg...
fuuuhhh...penat tau nk perolehi income ni..bkn senang..lagi2 buat bisness ni...

 Alhamdulilah, banyak yang aku belajar daripada pakcik sepjg 2 bulan ni...(walaupun skjp2 je dtg time bz ngn assignment)
merasa jugak aku keje part time as a student...
ni antara list aku nak buat sebelum grad..
nak merasa mcm mana ek bila student terpaksa cari duit tuk byr yuran fees terpaksa keje part time..
bkn senang jugak nk bahagikan masa bila keja sambil belajar...
hurm...masa adalah musuh utama...

Seronok bila 1 rumah Melawis dtg tolong pakcik siapkan keje2 diorg..
sebab 2 org budak umah la yang keje lama ngn pakcik...
kebetulan aku pun dh lama kenal pakcik sejak dari foundation lg..
huhu..teringin nak join... so join lah~~




Kepada sesiapa yang berminat nak buat hardcover boleh la contact :-

En. Ismail B. Hj Hanapi

Company : Titik Hijrah Enterprise
Email : titikhijrah02@yahoo.com
Contact No/Whatapps: 019 - 6968902
Alamat : MD-0-2 , Jalan S8 Utama,Taman Seri Bayan,Durian Tunggal 76160 Melaka




p/s:thanks pakcik & lain2....share macam2 dgn aku...aku amat hargai semua tu..


5 celoteh:

Syuhada said...

Nak tempah utk thesis..tp jauh sgt... :(

Aizuddin said...

Boleh consult dengan Pak cik Ismail tu...
dia pernah hantar thesis org by post...
tu pun kalau prefer dgn cara mcm tu la..

nizua farha said...

brpe hari bole siap eh? sbb nak guna urgent. kene call no tu ke? kalau untuk wasep ada tak

Kakakumo Uddin said...

Nizua Farha

Boleh bincang dengan Pakcik tersebut,mmg ada dia boleh siap haritu jugak tapi mungkin caj lebih sikit sebab nak cepat.Normally dalam sehari dua dah siap.

Call/whatapp : 019 6968902

Anonymous said...

berapa harga utuk 1 hard cover???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...