Monday, April 02, 2012

Desa Tercinta Kedah Part 2

Salam...

waaaahhh...
lama giler aku xupdate blog...
dh dekat sebulan kot...
busy sikit...kekdg bila ada masa,malas nk update..

huhu
insya allah,aku cuba update ape aktiviti yg telah lepas...
kali ni..
terasa nk update pasal DT Kedah...
part ke-2..

walaupun event ni dh 1 bulan lebih berlalu,
tapi update je la kan..
kalau post sebelum ni update pasal aku n geng2 dt ke sekolah merbok pusat...

kali ni update hari2 selebihnya pulak..
antaranya,pada hari ke-4 kami mengadakan aktiviti gotong royong sekampung..
so,pagi2 kami berkumpul kat tempat biasa...
part sini mmg diuji r..pasal baru abis program malam kebudayaan mlm sebelumnya..
ramai gak la yg "terlajak" perahu kan...hahaha...
so tuk gotong-royong,aku tolong bersihkan surau dekat kampung tu..
ikut je arahan Pak Teh(ketua kg), tukar karpet surau ngn karpet baru...
berkerja la kami,duk sapu sana,duk sapu sini...*tu sume tugas Syima POKOK & Ain Zainal..
 kami tukang kerat2 karpet je ler...

gmbr ni mengingatkan aku peristiwa bersejarah dlm hidup aku..sbb xpenah aku tgk gaya yg si kwn aku ni buat..haha..makin berterabur daun2...muka lak konfiden bin yakin je...mmg xleh bla !
Duk pikir camno nk tukar balance karpet ni...mcm nk susun strategi perang je aku tgk gayanyer..

Lepas abis gotong royong, kami ada la induction,or briefing pasal ape yg kami perlu buat tuk esoknya...
sbb ada antara peserta2 DT ni terpilih tuk ke MRSM & SBP di kwsn berdekatan...
jadi fasilitator la senang ckp..kecut2 la sikit perut aku..pasal kena jadi faci tuk budak2 cerdik..
takut diorg cepat boring or ape2 la...so tengah2 briefing tu..
terkejut aku sbb budak2 sekolah rendah merbok pusat dtg ke tempat kami...
1 kelas pulak tu...budak2 ni murid2 yg kami ajar diorg selama 2 hari kat sana...
terharu siot...sume pakat2 naik basikal gi ke kampung Hilir...
malang time tu,kebykan drpd kami tgh ada briefing..
so diorg terpaksa tunggu lama...ada yg 2 3 org gi tpt lain...
kesian diorg..aku pun hilang fokus time induction tu...xsanggup nk tgk diorg tunggu smpi bosan...

abis je induction,kami layan r diorg...mmg blur r nk layan diorg cam ne...sume naik main ngn abg2 n akak2 dia je...yg paling best bila diorg igt trademark or cheers yg aku ajar kat diorg...n ada gak game2 yg aku n geng2 lain ajar,diorg duk nyanyi2 lagi..katanya sedap...hahaha...
disebabkan kami kesuntukan masa,sbb lepas briefing tu,kami ada persiapan tuk forum perdana lak malam tu..aku as komiti konpem2 la ada keje..so nk layan diorg smpi la maghrib..mmg tak terbuat la kerja weh...
so kami ajak diorg ke kedai la..belanja diorg...pastu pujuk diorg balik...hurm...tu je la caranya...

sampai ler ke 1 kedai yg dekat2 situ..bdk2 ni tunjukkan..tgk la ape yg ada..mujur la ada ais krim yg 20sen 1 tu..tp diorg demand nk daging burger !! byk cantik muka diorg ni...kopak r duit kami ni oii...hish..nasib baik mak cik situ back up kitaorg..
Sebelum balik,snap gambar bersama2 dulu~~ serius la,abg rindu korg la bila tgk gmbr2 ni balik..anda sume comel2....

 Malam tu Forum Perdana...ok la overall...berkisar tentang kekeluargaan...
kat situ jumpe balik bdk2 ni..ada sesetengah yg dtg...nama "Abg Silat" melekat kat aku..huhu...

Keesokan paginya,seawal 7.00 pg kami berkumpul tuk ke MRSM & SBP..
tuk aku,aku terpilih ke SBP...
mula2,aku heran gak asal aku dpt SBP??
Dan mula2,aku rasa mcm "alamak,payah la mcm ni,aku xtau suasana life SBP mcm mana,kalu dpt MRSM,senang la sikit.."
 takpe la...redha je la...Pada hari tu, tu la hari pertama aku menjadi faci...
berdebar gak..berpartnerkan Atika Sofia,salah seorg Hicom DT...
so nk bawa berbincang ngn dia tuk bdk2 ni agak ssh,pasal dia terlalu sibuk..
aku kalau tgk org sibuk,aku xkan tegur..xnak ggu org tu..
so agak kurang chemistry disitu...tp disitu la aku kena adapt n belajar...
xde hal la sume tu...gpun,dia budak Faci Team..so suppose aku xyah riso...huhu..

Sampai je di sana...terus dibahagikan ke group2 yg ditetapkan...
 So kami mulakan sesi LDK kami...objektif sebenar just nak tau kecenderungan mereka
lepas SPM...overall,aku rasa tuk kumpulan aku, ok la...
Tapi personal opinion aku...
aku gagal tuk conduct kumpulan aku...hurm...still byk kena belajar...mcm mana nk lead dlm LDK...
ada la compang camping dia..mungkin org xnmpk,tp aku sendiri nampak...
takpe...atleast aku dpt pengalaman...thx to my "1st partner" sbb backup aku & aku pun belajar drpd dia...
Harap2 budak2 SBP tu berjaya lepas SPM nnt & dpt penuhi impian2 mereka tuk akan dtg...

Kumpulan aku~~ huhu...thx to Atika Sofia & adik2 semua...walaupun skjp je,tp satu titik tolak tuk aku belajar sesuatu yg baru...
Barisan2 faci kat SBP
Yahhhh !!! SBP Rocks !!!
Faci pun ROCKS !!!

 Habis je program ni,
balik,ptgnyer pulak kami mempersiapkan diri tuk Majlis Penutupnya pulak malam tu...
penat kowt...tak henti2 kena wat keje...lagi2 bahagian Teknikal..
Angkat barang je keje...Petang tu jugak kami adakan sukaneka kat kampung tu...
walaupun mula2 hujan...mana yg boleh buat indoor,kami buat indoor...
macam2 lagu dipasang,macam2 ragam boleh nmpk..
budak2 kg seronok bermain sukaneka...
Malam tu majlis penutup..Alhamdulilah semua berjalan lancar...

Tuk Hari terakhir,
Kami adakan kenduri sekampung...
tp time ni,aku,Fain,Apis & Safiq minta kebenaran tuk luangkan masa bersama dgn Ayah angkat~~
Ye la..sepjg program tak berkesempatan tuk berjalan ngn dia...
gpun kami beberapa kali tunda janji sebabkan terlalu byk kerja kat dewan...
so masa tu,kami manfaatkan bersama ngn Ayah angkat kami tuk berjalan tpt2 yg menarik kat situ..
antaranya...bermandi manda kat air terjun !! huhu..
sambil mandi-manda tu kami makan laksa buatan tgn ayah angkat..
mmg umppp !! sedap giler...paling terasa r kuahnyer...
ngn sejuk air kat situ...mmg syiiiook !!

 Antara kenangan2 kami disaat akhir..kecewa sikit,dekat akhir2 baru la dpt spend masa ngn ayah angkat..tp better ada drpd xde kan...^_^ p/s: sorry ayah sbb pinggan tu...hurmmm salah saya...huhuhhu

Begitu la akhirnya program DT Kedah....masing2 punya pengalaman masing2...
apepun tercapai jugak hasrat aku sebelum grad tuk join DT...
Ni salah satu wishlist aku time aku beta year lg...
kali ni baru berpeluang tuk join...
overall 1 program yg best..byk dedahkan kita mcm2 benda...
Congratz pada UPG organize program ni dgn jayanya..
lagi2 pada tuan direkter,Kak Ekin kita & Hicom2 nyer...^_^...

p/s:

comel x?? hadiah drpd salah seorg murid kat Sekolah Ren Merbok Pusat...aku baru buka hadiah ni..lama giler aku simpan...terharu kot masa dpt hadiah ni.,mcm xsangka,rasa mcm dia salah org jer time bg hadiah ni...aku igt yg adik tu bercita-cita nak jadi pramugari...huhu..unik !

6 celoteh:

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

hahahaha...comel je makan dalam air
hahahaha

Aizuddin said...

xpenah2 org puji aku comel~~
haha

*xtau perlu blushing ke x*

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

aku x ckp pun ko comel, tpg jgn over perasan, and tak perlu la ko nk blushing2..over je!

Aizuddin said...

aku tau ler..
sesaje wat2 perasan..
bkn selalu pun

.: F@!n :. said...

selamat pinggan je pecah..kalu kuah pun terlmbak..hbiss...kuah air sungai r jwbnyaer...

Aizuddin said...

jangan diungkit kisah lalu..
berbekas lagi rasa bersalah tu...
hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...