Tuesday, January 10, 2012

Dipermudahkan segalanya

Salam...


hurmm...rasanya kali ni 2 minggu dh xupdate blog...
makin lama makin suram je blog ni...
hurm...
nak wat cam ne busy sgt sem ni..
even tak sempat pun nk buka page blog...
nk copy paste info pun xsempat...
hurm...
alhamdulilah~~
semua hal2 sibuk aku dh selesai...
seperti yg aku listkan kat entry sebelum ni...

Isnin - Cuti ganti new year
Selasa - Midterm Digital Watermark
Rabu - Presentation Ethics
Khamis - Submission FYP 2 Report
Jumaat - Submit Assignment 2 Password & Assignment Report Ethics

tgk betapa padatnya aku punya schedule tuk minggu lepas...
mmg ni la minggu yg paling aku takut tuk harungi...
nk tak nk,kena face gak...
so aku citer la satu2...nk sematkan dlm memori aku la katakan...

Isnin...
aku spend ahad n isnin tersebut ngn fyp projek aku...
settlekan semua benda2 yg patut...
mula2 rancang tuk enhance ape yg dh wat...tp bila pikir2 balik..
aku try utamakan yg dh ada dulu...mean aku baiki mana2 yg patut..
coding tu aku susun molek2, model 3D aku tmbh drpd 6 ke 10 model...
bersyukur kerana firasat aku tuk baik pulih projek yg ada ni pilihan yg tepat..
2 hari tu cukup2 tuk wat menda ni semua...nasib baik la aku x pilih tuk enhance...
sbb kalu pilih tu,jwbnya tak siap la projek aku...so aku make sure ari isnin tu aku siap semua menda...
just settlekan report je lg...semua berjalan lancar...

Selasa
midterm Digital Watermarking....hurm...aku xbaca mana tuk subjek ni...
senang kata tak prepare mana la...so aku tawakal je la..
tp alhamdulilah...Allah mempermudahkan aku semasa jwb midterm tu...
takut gak aku,sbb sbjk ni dh mcm serupa sbjk mengarang dh...
pjg semcm je nk kena huraian...aku bercerita je la kat kertas tu...lec tgk je kat kertas midterm aku..
pasal aku lukis peta minta kat kertas soalan..dia tgk main2 point aku...
pastu dia blah...haha..membuatkan aku keliru,betul ke tak aku wat ni...hurmm...banzai !!!

hari ni gak aku jmpe supervisor aku,suruh dia check report aku...hurm..
tup2 ! dia suruh tambah lagi !! suruh smpi 100 lebey muka surat..
waahhh...aku turut je la ape dia nk...walaupun rasa mcm malas nk ubah dh...
mmg dia ni jenis specific orgnyer...

abis midterm,aku ada meeting ngn sume group member tuk presentation ethics esok....
compile semua slide tuk presentation...hurm...ada yg xwat lg,so bincang cam ne nk cover balik tu..tp perbincangan kami interesting ckit bg aku...1Malaysia la sng citer...happening la jgk..
aku kena stay up tuk siapkan compilation slide...design slide,isi2 dia kasi tele ngn semua group nyer point...mcm2...

Rabu
yeaaaahhh...Presentation day !! hurm...alhamdulilah...selesai...tak sangka lak lama part kami...haih...sambutan ngn topik yg kami present tu agak mengalakkan walaupun student tak ramai pun wkt tu...xleh bayang kalau student ramai....tajuk kami Apple vs Samsung....menarikkan?? latest kes perang patent...huhu...tp time ni la aku memalukan diri aku...mengong tul...gi ckp dkt microphone apehal !!! mengong3....time presentation password pun cam tu...selamba radak je...ni la barrier terbesar aku dgn semua org...communication skills...if in malay aku bleh terangkan ngn molek,insya allah...tp bila bi...OMA....mmg ssh sikit...aku sgt jelez bila tgk member2 bila dpt speaking fluent...sbb dlm presentation,aku sgt2 nk kasi pendgr faham ape yg aku nk terang..sebolehnya dari semua segi...cuba buat slide ringkas n more tu grafik atau peta minda..penjelasan yg ringkas n compact di slide...tp tu la slek kat communication...hurmm...xtau cam ne lg nk baiki...kecewa ngn diri sendiri...

hurm, disebabkan keesokkannya nk submit report fyp,balik2 terus ngadap dokumentation fyp..make sure siap by mlm tu...mlm tu nk print je...alhamdulilah..semua berjalan secara lancar...1st Time aku print report smpi setgh jam...byk x byk nyer muka surat...100 lebih...hurm....siapkan n just tinggal nk binding je..


Khamis..
huuu...hari yg ditunggu-tunggu dh tiba....semua final year student FIST menunggu2 hari ni...submission final FYP report...mcm2 gelagat jgk la yg aku tgk...ada yg smpi salah tulis tajuk fyp sendiri...nk tergelak pun ada...2 sem kot duk ngadap tu,mcm mane leh silap pndg tulis tajuk?? ntah la...aku siap je report terus hantar...walaupun aku sayang nk hantar...tak puas lg pegang report tu...tebal beb...bkn sng nk wat tu...
pastu terpaksa la teman member aku lak...dia xprint lg..so mcm yg aku expect...akan jd lmbt...nasib baik hantar sebelum teman dia...huhu..aku dh xrisau...lepas dh beban aku wkt tu..

Selesai hantar final report,mlm tu meeting tuk 2 assignment yg nk kena hntr esok lak...haih..mmg mcm x abis je task2 yg kena wat..alhamdulilah, sekali lg Allah permudahkn task aku...Dia bagi aku ilham tuk buat assignment Ethics yg asalnya kami dpt tau cara kami sebelum ni salah...sng citer salah konsep la...so aku figure out konsep yg lec nak sebenarnya...aku terang la kat group member,dan diorg faham n boleh terima cadangan aku...alhamdulilah...selesai meeting n divide task tuk semua org, aku proceed tuk assignment ke-2 lak...Password nyer assignment...kena wat report berdasarkan Movie Minority Report...pun aku bahagikan task2...tp terpaksa continue ke ari jumaat sbb nk utamakan Assignment Ethics ni...stay up lg tuk siapkan assignment Ethics...hurmm

Jumaat...
hari terakhir tuk minggu sibuk ni...
aku settlekan Assignment Ethics yg dh dicompile...suruh groupmate hantar...n last sekali aku lak kena hantar...pelik tul...takpe la menda tu...ari tu aku spend masa tuk settlekan Assignment Password...rangka isi yg dh berkurun ada dlm kepala otak ni...rangka dlm peta minda ape yg nk di tulis...pastu karang la bersama-sama group member...Alhamdulilah,idea tuk rangka tu pun mencurah2....membuatkan report tu siap dgn lancar...tepat pukul 5 ptg...semua settle !!! yeay !!!

haaaa...begitu la cerita task2 aku minggu lepas..sbnrnya semua tu tak penting pun..yg nk di'highlight'kan disini, aku dipermudahkan urusan oleh yg Maha Esa...bersyukur sgt...pelik walaupun sibuk sgt minggu tu,tp alhamdulilah,Allah campakkan ketenangan dlm diri aku tuk hadapi semua tu...tak terasa stress terlampau...setakat rileks je hadapi semua yg dtg...ape kunci semua ni?? DOA je bang & kak...tu je...perbanyakan doa, sentiasa mengadu dgn-Nya...Dia je tempat kita bergantung...Insya Allah, Dia akan tolong hamba-Nya dengan penuh kasih sayang... of course la selepas berdoa, sentiasa berusaha...tak kisah la dari segi ape pun...cuba la sedaya upaya..Insya Allah dlm anda berusaha tu,Allah selitkan ilham/idea tuk menyiapkan segala task/urusan anda...BELIEVE IT !!!

TILL THEN, SEE YAA !!

0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...