Wednesday, October 10, 2012

My Convocation


Salam....

setelah 4 tahun belajar,
setelah 4 tahun berhempas pulas,
setelah 4 tahun merasa semua port kat MMU Melaka study tuk pulun waktu final
setelah 4 tahun dengar pengumuman2 sebelum/selepas jwb periksa
setelah 4 tahun bla bla bla...yada yada yada...

Akhirnya,hari yang bertarikh 09/10/2012,aku sudah pun bergelar graduan lepasan ijazah sarjana muda.
Alhamdulilah, syukur kehadratNya....
aku masih tak percaya sebenarnya yang aku sudahpun masuk universiti dan grad.
sebabnya aku tak pernah target pun dalam hidup aku yg aku akan masuk universiti.
tak pernah fikir pun yang aku akan pegang segulung ijazah.
tapi Allah buat sebaik-baik pengaturan utk aku.Dia beri yang terbaik utk aku.
Alhamdulilah...

Start hari Isnin aku dah merantau kehulu kehilir...
Mula2 ke Melaka pergi umah mak sedara,ada urusan disitu...
terus pecut ke Nilai, singgah jap ke umah mak sedara yg lain,
pastu 2 keluarga ke putrajaya tuk ke umah pak sedara disana,
bermalam disana sbb dekat ngn putrajaya,semua adik beradik ayah aku...
kebetulan pak sedara aku dpt baby baru..mau jenguk2 tgk...
dpt sepupu baru lagi aku...comel,tido xsuka dibedung...
aku nk dtg dekat takut,keadaan diri ni tak berapa sihat...
syg baby tu punyer psl,kena r jauhkan diri..kang berjangkit lak...
antibody baby ni tak silap aku xcukup kuat lagi tuk tahan penyakit2...
so nk sentuh pun aku xberani...hohoho...
kami anak beranak kecoh pun nyenyak je tido...
duk mereka bual2...timbul pasal umur,amek ko...
kena dah...adik2 ayah aku duk kata ayah aku kena timang cucu dah !!
aku tau dh,mmg kena kat aku nnt..pap !! soklan "dah ada ke x?" dtg kat aku...
aku geleng sambil senyum je la...bab kata ayah aku..."aku xkisah doh dio pilih sapo, aku tuke sain borang jah,mai hulur borang, hah! aku sain jah"...haha...mak sedara pun cucuk, dah dpt green light dah tu...
takpe2..cool2 dulu...aku nk menyimpan dulu..heh heh heh..

Selasa...hooo..
betapa berdebarnya hati ni nak menunggu giliran nk naik ke atas pentas..
walaupun dh tau amek menda 'kosong' je atas tu,tp ntah kenapa nerves wehhh...
tp serius lonely,kebetulan aku dpt seat menunggu paling hujung kanan dewan,kira kanan aku lak
xde org...sorg2 kat situ...hadoi...org mai tgkp gmbr,mmg xkan tangkap gmbr aku la...sbb port aku nmpk lengang..dia gi langkau aku tgkp gmbr budak selang 2 seat drpd aku...cehhh!! aku pun nk masuk frame gak la !! xpe2...aku ubat hati aku ngn kata kat diri ni "xpe,dah biasa dah"...haha..(kata2 yg selalu terapkan bila kena something zreet or ape2 la)
ape pun kita layan kan jela..dpt gak skrol ijazah tu...
ape yg menariknya montaj utk grad tahun ni....pasal ebee masuk mmu...
menarik r..dia wat jalan citer melalui style fb timeline...nice dan berakhir dgn gangnam style..
aku tau fenomena ni xbgs sgt tuk ditiru...byk spekulasi pasal menda ni...tp interm utk hiburan tuk para graduan..bg aku,ok la kot...tp nice r pd sape yg buat montaj tu...tahniah utk anda..
satu montaj yg best n grafik yg mantap..

Siap2 tuk pergi ke grandhall
Haaa...waktu ni menunggu giliran....no seat 332..
Haaaa..nmpk tak keloneliannyer disitu...jgn kisahkan kat sebelah tu,tu staff ber'R&R' sekejap..*malas tul aku nk edit lighting gmbr ni.
Selesai majlisconvocation...sementara menunggu giliran tgkp gmbr studio.
FIST Tea Session,dgn Mdm Lillian,penah ajar aku dulu sbg tutor, skrg dia mesti dh jd lec..dh dpt master sabtu lepas...tp still ucap tahniah pd student dia...patut aku pn ucap tahniah kat dia..tp asal la lidah ni kelu sgt...hish.. 
Dgn Dr.Cheah Wooi Ping...Deputy Dean..tak tau mimpi ape jmpe aku..haha...duk tyer aku ape aku wat lps grad...ckp je la dh keje...ramai lec mcm..wooo..dh keje, 2 bulan dh...bg aku mcm biasa je..ada je lg awal dr aku...haha
Haaa..bersama supervisor FYP aku...Dr.Lau,Deputy Dean gak...borak ngn dia...tyer gak ape aku dh wat..ckp dialog sama r..dh keje..2 bulan..dia lg terkejut..awal sgt..aku pn citer la sequel dramanyer..tyer lak aku keje mana..aku ckp keje TM..bertambah2 terkejut dia...rupa2nya dia tau basic gaji TM baru revise...terus dia ckp bkn sng nk dpt basic mcm tu...aku rasa penah ckp kat dia yg aku ytm...siap penah sain borg claim thesis lg...lupa kot..dpt tau pulak office aku dkt ngn tpt dia selalu meeting...amek ko,terus minta kat aku name card mana la aku ada...baru keje kowt...terus dia hulur yg dia punyer..suruh call incase ada ape2...ada la kata2 dia tuju kat aku n aku rasa kata2 tu membuatkan mak ayah aku bangga...alhamdulilah...terima kasih byk2...sbnrnya aku org biasa2 je..xde beza pn...
Bersama ngn kwn2 se-FIST...Shy,rakan se-perguruan silat,se-persupervisor dlm FYP,member supply citer2 anime,RM,FO yada yada yada..taste dia sume HD & Hasbi rakan sama fakulti,hebat dr segi programming,rileks sentiasa...rasa x complete sebnrnya...MUBARAK !! ko xde dalam korum ni...ko antara yg paling rapat ngn aku...sedih kot...terasa x complete sbnrnya tanpa member seperjuangan bersama dlm graduasi ni...begitu gak ngn coursemate yg byk membantu aku dr mula smpi la habis...Siti Hajar, Nur Amirah & Nadiah...terasa 1 kekosongan sebenarnya.
John,Maliga & Aby...Mal & Aby dah kerja...lebih hebat dr aku...
With Kelvin...dia ni pun byk sgt2 tolong aku...walaupun mcm blur2 tp genius bg aku...ni nk dpt tgkp gmbr ngn dia pn ssh,dia rushing nk balik dh...awal sgt...hish..nasib baik dpt..
Bergambar dengan Mak Ayah la...mereka banyak beri sokongan moral....jasa mereka tak terhingga...buat masa ni,ini la yg aku buat untuk mereka...
budak 2 org ni baru abis UPSR so boleh la ponteng sekolah...2 hari...takpe dpt keizinan..haha
Ni la hadiah aku buat ayah aku...ini adalah satu impian aku sejak MRSM lg...aku nk pakaikan jubah convo aku kepada dia satu hari nnt...alhamdulilah tercapai hasrat aku..semua ni bermula bila dia pernah cerita yg dia terpaksa tolak tawaran masuk universiti sbb nk tolg sara adik beradik dia yg 9 lg tu..nk mengharapkan atuk n nenek aku je..mmg x r...org2 dulu kampung pendalaman lak tu..tak mampu nk byr yuran masuk U...dia lupakan smbung belajar n terus kerja...dari situ,impian aku ni lahir...Alhamdulilah...Allah memudahkan segala urusan tuk aku capai impian aku ni.
Begitu la pengakhirannya...part nyanyi lagi permata dunia adalah saat paling terharu...sedih pun ada...kalu sebelum2 ni duk dgr time buat event,minggu orientasi or tgk video je...skrg aku disitu...hoooo...xtau nk ckp macam mana waktu tu...xleh nak describe....
Insya Allah kawan2 yg lain akan merasa jgk saat tu....lambat atau cepat je...korg bagi invitation card kat aku,nnt aku dtg...hahaha..ok la...siap2 tuk pulang ke KL...TILL THEN,SEE YAA.

5 celoteh:

.: F@!n :. said...

sgt best bunyi nyer...masa cpt gila berlalu... dah xdpt dah gosip2 ngn ko cam besa..hahahah...n way tahniah dinnnggg...

RafLah said...

thniah sahabat..=)
lps ne leh r blnje aq bile dpt gj..
heheheh

Aizuddin said...

Fain :
haha...mmg cpt..aku still rasa aku masih student lg skrg ni...xde mood tuk jd pekerja yg berdedikasi gituh...haha

Acap:
heh heh heh...
kalu dpt jumpa...bleh je..

NurShafiqa Balqish Jaffri said...

WEEEHHH CONGRATZ!

Aizuddin said...

Bal: thx!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...