Sunday, August 05, 2012

Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?

Salam...

hurm...syukur berpeluang utk update lagi rupanya..
hahaha..
igt tak berpeluang dh...
ye r...duk kat sana xde internet....
ni pun cabut balik Temerloh...
nak online punyer pasal...

Hurm...hari ni nk kena balik KL...
malasnya~~
bagi aku,KL mcm bkn tpt aku je..
agak culture shock ckit tgk keadaan di sana...
lagi2 time pagi & petang...huuu...jem jem jem...
kena biasakan la start drpd skrg...

Ape yg dilalui spjg minggu lepas sgt2 la teruji...
Hanya Allah je tau mcm mana perasaannya..
Alhamdulilah..dipermudahkan urusan dengan cantik sekali
walaupun mula2 rasa mcm dh pasrah dh nk give up pun ada...
tp kita kena letakkan kepercayaan bahawa Allah tu ada disisi kita
dan akan sentiasa membantu kita pabila kita igt dia,kita mohon padaNya...
Allah PASTI tolong hamba-hambaNYA.

'Minggu Orientasi' dah pun berlalu...
lapor diri and TeaMing with Passion TM...
kalu dulu aku ikut kem ni as student,skrg as staff TM...
ape yg aku ckp...pengisian tetap sama,CHALLENGE !!...tp pengajaran tersirat
waktu menjalani kem tu membuatkan aku ckp pada diri aku..
nikmat mana lagi kau nk dustakan?? Allah beri kita bermcm-mcm nikmat..
bersyukur sgt2...kenapa kita manusia ni nak ingat pada Dia sekejap pun tak boleh...

Dalam kem tu,semua staff berasal drpd pelbagai bidang...
ada non-executive & executive...ada yg baru jadi permanent staff, ada yg contract...
pelbagai range umur ada kat situ...
sini aku nk ckp pada student2 YTM,anda kena bersyukur...
bersyukur sgt2 dgn peluang yg anda semua dpt...bersyukur kwn,bersyukur....
tak semua dpt peluang mcm kita,mereka2 terpaksa harungi mcm2 rintangan sebelum nk dpt kerja...
tp bagi student YTM,kita sgt senang....soklan yg paling aku sentap bila dgr apabila ditanya oleh seorg ni,
"Berapa lama dah menganggur??" ni soklan leh kata common...xtanya menda lain mcm kelulusan ape or whatsoever...menunjukkan susahnya nak dapat kerja sekarang ni...
sekali lg aku tanya pada diri aku,nikmat mana lagi aku nk dustakan atau nafikan??

kekdg tu bila berborak dgn staff2 time kat kem tu, bila part dia tanya umur,diorg terkejut dgn umur aku..
n jwtn yg aku bakal pegang...sedangkan diorg nk smpi tahap tu pn susah...ada tu nk dpt jadi permanent pun susah...
Ya Allah,ni la nikmat yg Kau berikan kepada ku & aku bersyukur dgn nikmat yg Kau berikan kepadaku ni...Alhamdulilah...

Peristiwa yg berlaku ni membuatkan aku hargai ape yg aku dpt....
kita kena hargai setiap apa yg ditentukan untuk kita...
semestinya setelah kita usaha & itu la resultnya, jadi terima la seadanya..
jika tak capai dgn apa yg kita expect,bersyukur & usaha lagi...Insya Allah...akan tercapai jika diizinkan olehNya.

Official be a TM staff.

My team...WHITE CHALLENGE !!


p/s: "Aku nk aku jumpa ko dalam 5 tahun nanti,ko dah jadi Manager....nak tak nak ko kena jadi Manager,aku cari ko"
Cabaran or galakan ni or ugutan.??? adoi,susah tu~~


0 celoteh:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...